doorzoek de site
 

Ons aanbodGroep 3 en 4

EXCURSIE/VELDWERK/NAAR BUITEN

Egelpad bij de Spitkeet

Ga mee op ontdekking in de Spitkeet!

De Spitkeet is een openlucht museum in Harkema.

 

Eddy de Egel laat je ontdekken hoe de mensen hier vroeger leefden. Je loopt een route met 10 opdrachten. Onderweg leer je van alles over de natuur, de huisjes van vroeger en er is ruimte voor een spelletje. Leuk en leerzaam!

 

In een groepje van 5 kinderen ga je op pad. Ieder groepje krijgt een rugzak met onderzoeksmaterialen. Per groepje loopt een begeleider van school mee (leerkracht, ouder of stagiaire).

 

Tijd over? Dan kun je nog even klimmen en klauteren in de speeltuin.

Voorjaar - €1 per per kind

Op pad met de imker

In de Doe- en beleeftuin bij het bezoekerscentrum woont een bijenvolk. De imker geeft een demonstratie van zijn bijenvolk en vertelt wat er allemaal binnen zo'n volkje afspeeld. Ontdek wat honingslingeren is en maak zaadbommen om mee naar huis te nemen.

 

Als er tijd over is mogen de kinderen nog even spelen in de doe- en beleeftuin.

 

Wat kost de excursie?

De school betaalt voor de excursie een eigen bijdage van 1 euro per kind en ontvangt achteraf een factuur. Begeleiders zijn gratis. Het extra materiaal is gratis.

 

Hoe lang duur de excursie?
De excursie duurt twee uur.
Voor de heen- en de terugreis moet u extra tijd inplannen. De imker staat u op de afgesproken tijd op te wachten.
 

Wat moet de school regelen?

  • vervoer naar locatie
  • dat kinderen laarzen en warme kleren aan hebben die vies mogen worden
  • eventueel een appel voor onderweg (geen snoep)
Voorjaar - €1 per per kind

GASTLES IN DE KLAS

Ontdek de wereld van de zaden

Zaden zijn een bron van leven en maken gezond en lekker eten mogelijk. Tine van de zadenbliotheek in Friesland geeft zaailessen:

 

'Ik vertel graag dat ieder jaar, alle bloemen weer zaden produceren en dat uit die zaden nieuwe planten ontstaan. Het is een wonder dat respect verdient!'

 

Tijdens deze les laat Tine verschillende zaden zien en vertelt hoe zaden groeien. Ze laat zien hoe verschillend ze zijn van uiterlijk en wat er uitgroeit. Daarnaast vertelt ze wat een zaadje nodig heeft om tot plant uit te kunnen groeien.
En natuurlijk mogen de kinderen ook zelf hun eigen zaadje gaan zaaien.

 

Na opgave neemt Tine contact op om de voorbereiding te bespreken.

Voorjaar - €1 per per kind

NATUUR IN DE KLAS

Voorjaarstakken in de klas

Het is eigenlijk nog winter, maar je voelt de zon al sterker worden.

Het wordt weer voorjaar!

En wat is nu typerender voor het voorjaar dan de knoppen aan de bomen?

 

We bieden alle basisscholen weer een takkenpakket aan met vijf verschillende takken.

 

Zet de takken in een vaas in de klas en zie de verschillende knoppen uitkomen. Maak een ontdekhoek in de klas of zet de takken in verschillende vazen zodat de kinderen goed kunnen zien om welke soorten het gaat. Of plant takken die wortels hebben gekregen in de schooltuin.

 

Kijk voor meer suggesties, leuke opdrachten en achtergrond informatie in de lesbrief.

 

Het pakket wordt in week 10 naar de scholen gebracht en er zijn geen kosten aan verbonden.

 

Meld je voor 2 maart aan.

Voorjaar

Kuikens in de klas

In dit project kunnen kinderen van dichtbij meemaken hoe een kuiken uit een ei komt. Ze leren over de functie van het ei, wat een kuiken nodig heeft om te groeien en zijn verantwoordelijk voor de verzorging van de dieren.

Maar vooral het ei uit zien komen is reuze spannend!

 

Het broeden neemt 3 weken in beslag. Na 8 dagen kan er geschouwd worden om te zien of er leven in zit. Na de geboorte blijft het kuiken ongeveer 20 uur in de machine totdat het droog is. De kuikens kunnen daarna nog 3 weken in de klas blijven.

 

Tijdens de broedperiode kan de machine enkele dagen alleen gelaten worden. De kuikentjes hebben wel dagelijks verzorging nodig.

Pingo & Pet zorgt voor een broedmachine, bevruchte eieren, een schouwlampje, gedemineraliseerd water, warmteplaat, kooi, waterbakje en een strarthoeveelheid kuikenvoeding en zaagsel.

Maart en mei

Vlinders in de klas

Echte vlinders in de klas? Dat kan! Vraag gauw het vlinderpakket aan. Dit pakket bevat eitjes, rupsen en poppen, deze kun je in de klas opkweken tot vlinders. Zo dichtbij zie je het anders nooit, een onvergetelijke ervaring voor de kinderen!

 

Op donderdag 14 of vrijdag 15 mei wordt een ei-rups-pop-pakket op school bezorgd. Ook zorgt het NDE centrum voor een vlinderhotel en een lesbrief met instructies.

Mei - €20 per per pakket