doorzoek de site
 

Kennisbank


Recycling

Recycling is een ander woord voor hergebruik. Je kunt iets hergebruiken door het te kopen in de tweedehands winkel of door een product zelf een nieuwe bestemming te geven. Maar recycling vindt ook op veel grotere schaal plaats: er zijn tal van bedrijven die zich gespecialiseerd hebben in het verwerken van bepaalde soorten afval, zodat de grondstoffen waar het afval uit bestaat opnieuw gebruikt worden. Papier en glas zijn hier goede voorbeelden van.

 

Spullen die uit meerdere materialen bestaan, moeten eerst gedemonteerd of ontmanteld worden, voordat de onderdelen het recyclingproces in kunnen. Ze worden daarom vaak apart ingezameld, of via een nascheidingsinstallatie uit het restafval gehaald. Hoe de gemeente Achtkarspelen dat doet kun je lezen bij Grondstoffen en afvalscheiding

 

Wat kun je zelf doen?

Goede kleding en huisraad kun je naar de kringloopwinkel brengen. Oude en kapotte spullen kunnen naar de milieustraat. Voor kleine spullen zoals batterijen kun je vaak gewoon bij winkels terecht. Ook kun je een Jekko bestellen om thuis of op school kleine apparaten te verzamelen. Op de website van de gemeente kunt je vinden waar je wat in kunt leveren.

Veel wordt uiteindelijk gerecycled door Wecycle.

 

Wecycle

Wecycle zorgt ervoor dat elektrische apparaten en spaarlampen die ingeleverd worden op de milieustraat optimaal worden gerecycled. Dat is belangrijk, want door recycling behouden we de grondstoffen voor generaties na ons en hoeven er minder grondstoffen te worden onttrokken aan de natuur. Ook komen de schadelijke stoffen niet terecht in het milieu.

 

Elektrische apparaten worden voor 75% tot 90% gerecycled. Spaarlampen zelfs voor meer dan 90%. Kunststoffen, ijzer, glas, aluminium, koper: het worden na recycling allemaal weer nieuwe grondstoffen. Maar dan moeten de apparaten en spaarlampen wel apart worden ingeleverd. Per jaar verdwijnt hiervan echter ruim 2 kilo per persoon in de vuilnisbak. Hiermee gaat 35 miljoen kilo verloren voor recycling. Samen met Wecycle wil Achtkarspelen dit tegengaan.